Dit is de vervolgheader

Introspection

19 mei | 13:30 uur

De muziek in dit programma doet je naar binnen kijken; naar binnen in de mens en naar binnen in de muziek die ruimte biedt voor contemplatie en reflectie.

Het zwaartepunt van het programma ligt bij een bewerking van de Goldberg Variaties van Bach, door hemzelf overigens ‘veranderingen’ genoemd. De centrale en welbekende hoofdmelodie verschijnt voor het eerst in Anna Magdalena Bach’s Notenbüchlein, een muziekboek met stukken die thuis in huize Bach aan de keukentafel hebben geklonken. In al zijn eenvoud is het thema indrukwekkend en tegelijkertijd één van de meest ontroerende instrumentale stukken ooit geschreven. Naast het thema en enige ‘veranderingen’ spelen Fentross en Ornstein een keuze uit de canons, die pas in 1975 als Bach’s autografische toevoeging aan de Goldberg Variaties zijn ontdekt in een 18de eeuwse druk.

Behalve de muziek van Bach bevat het programma composities van o.a. Marin Marais uit de bundel Pièces de Viole, Ilse Weber, Maarten Ornstein en Claudio Monteverdi.

Steevast zoeken Fentross en Ornstein naar muziek die complementair is aan de barok composities; zo wordt Dowland’s ballade Flow my Tears aan weerszijden geflankeerd door muziek uit het Midden-Oosten en een Zweeds bluegrass nummer. Evenzo vinden 16e eeuwse Italiaanse slaapliedjes hun muzikale partner in Baltische kinderliedjes. Zo ontstaat een uniek en zeer persoonlijk muzikaal universum waarbinnen muzikale tradities worden voortgezet, heilige huisjes worden gesloopt èn opnieuw opgebouwd, en oude muziek als nieuw klinkt.

Voor dit concert geldt een kortingstarief voor bezoekers jonger dan 30 jaar.