Tijdens de Dudok Muziekdagen maak je kennis met tal van muzikale vrienden. Hieronder vind je meer informatie over alle artiesten in het programma.
Het Dudok Quartet Amsterdam, opgericht in 2009, is een energiek en enthousiast strijkkwartet dat bekend staat om zijn breed repertoire dat reikt van renaissancemuziek tot aan nieuwe, in opdracht gemaakte werken. Het kwartet, bestaande uit Judith van Driel (eerste viool), Marleen Wester (tweede viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello), heeft gestudeerd bij het Alban Berg Quartet in Keulen en vervolgens twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel van het Quatuor Danel, waar ze in 2013 met de hoogste onderscheiding afstudeerden.
Het Dudok Quartet Amsterdam heeft internationale erkenning gekregen door het winnen van top prijzen in internationale strijkkwartetcompetities zoals Quatuors à Bordeaux en Joseph Joachim Weimar. In 2014 ontvingen ze de Kersjes Prijs, een prijs die wordt toegekend aan een kamermuziekensemble van uitzonderlijk talent. Hun eerste cd, “Metamorphoses”, werd uitgeroepen tot Editor’s Choice in The Gramophone, en hun tweede cd, “Labyrinth”, ontving soortgelijke lof, waaronder een vijfsterrenbeoordeling in BBC Music Magazine.
Het kwartet heeft zich niet alleen onderscheiden met hun uitvoeringen en opnames, maar ook door hun toewijding aan muzikale verkenning en educatie. Ze hebben nieuwe werken gecomponeerd door onder anderen Theo Loevendie, Peter Vigh, Max Knigge en Joey Roukens, en zijn ook betrokken bij het arrangeren van muziek die oorspronkelijk niet voor strijkkwartet was geschreven. Hun aanpak omvat ook het delen van hun persoonlijke affectie voor de stukken die ze spelen en het betrekken van luisteraars via lezingen en hun podcast-serie “Muziekverhalen”.
Het Dudok Quartet Amsterdam is regelmatig te gast in zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw in Amsterdam en heeft in vele locaties door heel Europa opgetreden. Hun betrokkenheid bij het Borletti-Buitoni Trust sinds 2018 heeft hen geholpen hun droom te verwezenlijken van het verzekeren van een vitale positie voor het strijkkwartetgenre in de toekomst van de muziekgeschiedenis.
Meer over het Dudok Quartet Amsterdam
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeit Haydn I: Grenzeloze speelsheid Haydn II: Drama! Haydn III: Meesterverteller HaydnOlga Pashchenko (Moskou, 1986) is een veelzijdige Russische klaveciniste, fortepianiste, organiste en pianiste. Ze begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en gaf op haar negende haar eerste recital in New York. Ze studeerde aan de Gnessin Muziekschool en vervolgde haar opleiding aan het Tsjaikovski Staatsconservatorium in Moskou bij onder anderen Alexei Lubimov (piano), Olga Martynova (klavecimbel en fortepiano) en Alexei Shmitov (orgel). Na haar afstuderen in 2010 zette ze haar studies voort aan het Conservatorium van Amsterdam bij Richard Egarr, waar ze in 2013 en 2014 haar masterdiploma’s behaalde in respectievelijk fortepiano en klavecimbel, beide cum laude.
Pashchenko treedt wereldwijd op als soliste en kamermusicus, en is een graag geziene gast op zowel oude-muziek- als hedendaagse muziekfestivals. Ze heeft opgetreden op festivals zoals het Festival Oude Muziek Utrecht, waar ze in 2014 en 2016 artist in residence was, en het Radio France Festival in Montpellier. Haar discografie omvat onder andere het album “Transitions” met werken van Dussek, Beethoven en Mendelssohn, dat in 2013 werd uitgebracht en lovende kritieken ontving.
Recentelijk bracht ze het album Guess Who? uit, waarop ze liederachtige pianowerken vertolkt op een historische Conrad Graf fortepiano. De transparante klank van dit 19e-eeuwse instrument benadrukt op unieke wijze de intieme, bijna vocale kwaliteiten van het repertoire. Precies deze piano, van Museum Geelvinck, zal zij ook bespelen tijdens de Dudok Muziekdagen.
Sinds 2017 is Olga Pashchenko hoofdvakdocent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze haar uitgebreide kennis en ervaring doorgeeft aan de volgende generatie musici.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Grenzeloze dialoog Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeitElisabeth Hetherington (Toronto, 1992) is een bekroonde Canadese sopraan die sinds haar verhuizing naar Nederland in 2016 een opvallende reputatie heeft opgebouwd als vertolkster van zowel oude als hedendaagse muziek. Ze behaalde haar Bachelor in Voice Performance aan de Universiteit van Toronto en voltooide cum laude haar Master Oude Muziek Zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer.
Elisabeth staat bekend om haar multidisciplinaire benadering, waarbij ze haar achtergrond in moderne dans integreert in haar muzikale optredens. Dit heeft geleid tot innovatieve samenwerkingen met dansgezelschappen zoals LeineRoebana, resulterend in producties als ‘SOLAS’ en ‘SONUS MOTUS’. Ze heeft memorabele rollen vertolkt bij Nederlandse operagezelschappen, waaronder Lopachin in ‘The Cherry Orchard’ (Holland Opera, 2023), Susanna in ‘Divorce of Figaro’ (Holland Opera, 2022) en Senta in ‘De Vliegende Hollander’ (Holland Opera, 2021). Naast haar podiumwerk is Elisabeth een gerespecteerd onderzoeker op het gebied van de oorspronkelijke uitspraak van het Elizabethaans Engels. Ze geeft masterclasses en lezingen aan conservatoria in Europa en Canada, en heeft opgetreden op festivals zoals het Festival Oude Muziek in Utrecht.
In 2020 werd ze bekroond met de Dutch Classical Talent Award, en in 2024 ontving ze de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een klassiek musicus in Nederland. Elisabeth Hetherington heeft een breed scala aan optredens en samenwerkingen die haar veelzijdigheid en toewijding aan zowel historische als moderne muziekstijlen benadrukken.
Meer over Elisabeth Hetherington
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeit I want to show the worldErik Bosgraaf (Drachten, 1980) is een vooraanstaand Nederlands blokfluitist en musicoloog, bekend om zijn veelzijdigheid en innovatieve benadering van muziek. Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuwse muziek en barokwerken, zoals Vivaldi’s “Vier Jaargetijden”, tot hedendaagse composities en improvisaties met elektronica. Bosgraaf studeerde blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts, waar hij in 2005 afstudeerde. Daarnaast behaalde hij in 2006 een Master of Arts in musicologie aan de Universiteit Utrecht. In 2005 richtte hij samen met gitarist Izhar Elias en klavecinist Alessandro Pianu het ensemble Cordevento op, waarmee hij zowel 17e-eeuwse muziek als 18e-eeuws repertoire uitvoert. Met Cordevento trad hij op bij gerenommeerde festivals en bracht hij diverse albums uit, waaronder opnames van Vivaldi’s blokfluitconcerten en Bach’s concerti.
Als solist werkte Bosgraaf samen met vooraanstaande orkesten wereldwijd, zoals het Dallas Symphony Orchestra onder leiding van Jaap van Zweden, het Nederlands Kamerorkest en het Residentie Orkest. Hij heeft meer dan honderd nieuwe werken in première gebracht, waaronder twaalf concerten speciaal voor hem geschreven. Op uitnodiging van Pierre Boulez bewerkte hij diens “Dialogue de l’ombre double” voor blokfluit, wat in 2015 op cd werd uitgebracht. Bosgraaf ontving meerdere prestigieuze onderscheidingen, waaronder de Borletti-Buitoni Trust Award in 2009 en de Nederlandse Muziekprijs in 2011, de hoogste onderscheiding voor musici in Nederland. Naast zijn uitvoerende activiteiten is hij actief als docent en geeft hij masterclasses wereldwijd. Vanaf 2024 is hij benoemd tot artistiek leider van het London International Festival of Early Music, het grootste festival voor oude muziek in Groot-Brittannië.
Erik Bosgraaf blijft gewaardeerd om zijn technische virtuositeit en zijn vermogen om de grenzen van de blokfluit voortdurend te verleggen.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Ontmoet de Musici van Morgen Duo di Follia Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeitIzhar Elias (Amsterdam, 1977) is een veelzijdige Nederlandse klassieke gitarist, gespecialiseerd in historische uitvoeringspraktijk (barok en vroege 19e eeuw), kamermuziek en hedendaagse muziek, vaak gecombineerd met multimedia. Hij begon op zevenjarige leeftijd met gitaarlessen bij Ton Terra aan de Muziekschool Amstelveen en vervolgde zijn studie aan het Prins Claus Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium bij het Groningen Guitar Duo en Zoran Dukić. Elias heeft opgetreden in Europa, Rusland, Zuidoost-Azië, Australië en de Verenigde Staten, en werkte samen met gerenommeerde orkesten zoals het Residentie Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest.
In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor musici in Nederland. Naast zijn uitvoerende activiteiten is Elias actief als docent aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft hij wereldwijd lezingen en masterclasses. Zijn discografie omvat onder andere “Omaggio a Guadagnini” (2004), “Rossini: Semiramide” (2009) en “Hommage à Debussy” (2011). Elias bespeelt een originele gitaar uit 1812, gebouwd door C. Guadagnini uit Turijn.
Zijn innovatieve benadering en poëtische speelstijl maken hem tot een van de meest gevraagde gitaristen van zijn generatie.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Duo di Follia Grenzeloos III: Voorbij de grens Ontmoet de Musici van Morgen Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeitXavi Torres (Tarragona, 1991) is een Spaanse pianist die zowel in de jazz- als de klassieke muziekwereld actief is. Hij begon zijn muzikale opleiding aan de Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) in Barcelona, waar hij jazzpiano studeerde bij docenten als Lluís Vidal, Albert Bover en Joan Díaz. Vervolgens vervolgde hij zijn studies aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zowel een master in jazzpiano als een bachelor in klassieke piano behaalde, onder begeleiding van David Kuyken en Harmen Fraanje. Torres heeft opgetreden met gerenommeerde musici zoals Dick Oatts, Terell Stafford, Nir Felder, Ben van Gelder, Reinier Baas en Tineke Postma. Met zijn eigen ensemble, het Xavi Torres Trio, won hij prestigieuze prijzen, waaronder de Dutch Jazz Competition in 2016 en de Keep an Eye International Jazz Award.
Zijn muziek kenmerkt zich door een combinatie van mediterrane invloeden, klassieke muziek en Zuid-Amerikaanse ritmes, wat resulteert in een unieke en energieke stijl. Tijdens de eerste coronapandemie-lockdown daagde Torres zichzelf uit door een maand lang elke dag een nieuw muziekstuk te schrijven, wat leidde tot het album “Quarantena Songs”.
Torres heeft wereldwijd opgetreden op festivals en podia, waaronder het North Sea Jazz Festival, Cape Town Jazz Festival en het Bimhuis in Amsterdam. Zijn veelzijdigheid en innovatieve benadering maken hem tot een van de meest opvallende pianisten van zijn generatie.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Ontmoet de Musici van Morgen Grenzeloos II: Grensvlakken Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeit Een Pianist op ReisRamon Lormans (Weert, 1984) is een veelgevraagd marimba speler en slagwerker. Het creëren van nieuw werk en repertoire voor melodisch slagwerk is een missie voor Ramon. Daarom werkt hij op regelmatige basis samen met componisten en laat veel nieuw werk voor zichzelf en zijn ensembles schrijven. Composities die op maat werden gemaakt komen van de hand van o.a. David Longstreth (Dirty Projectors), Joey Roukens, Sarah Neutkens, Anne-Maartje Lemereis, Anthony Fiumara, Aart Strootman, Hans Koolmees, Kate Moore, Greg Saunier (Deerhoof), Wim Henderickx en Arone Dyer (Buke & Gase).
Als hoofdbezigheid is Ramon slagwerker van TEMKO (met Aart Strootman – gitaar & Fred Jacobsson – Basgitaar) en is hij artistiek leider van Mallet Collective (opgericht in 2014). Daarnaast is hij vaste slagwerker van het Berlijnse ensemble S T A R G A Z E waarmee crossover projecten met diverse grote pop-artiesten worden gezocht. Onderzoek in barokmuziek doet Ramon in ensemble Suspirium en met het project ‘Hier om de Hoek’ toert Ramon op marimba en drums als onderdeel van een singer-songwriter project. Van 2018 tot 2021 was Ramon slagwerker en arrangeur van Soap&Skin (Anja Plaschg) uit Wenen.
Ramon was prijswinnaar van het Prinses Christina Concours (2004), Tromp International (2006), Internationaal Kamermuziekconcours Almere (2007), Vriendenkransconcours van het Concertgebouw (2008) en won de Grachtenfestivalprijs (2012) met duo Sax & Stix.Als hoofdvakdocent slagwerk en kamermuziek is hij verbonden aan Codarts Rotterdam (sinds 2015).
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Marimba Meditatie Marimba Meditatie Grenzeloos III: Voorbij de grens Views from Dutch trains Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeitJames Oesi (Londen, 1988) is een vooraanstaande contrabassist die sinds zijn verhuizing naar Nederland in 2009 een prominente rol speelt in zowel de klassieke als de hedendaagse muziekwereld. Hij staat bekend om zijn inzet om de contrabas als solo-instrument te profileren, met uitvoeringen van werken van onder anderen Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven op gerenommeerde podia zoals het Concertgebouw in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. Oesi begon zijn muzikale opleiding op piano en viool, maar schakelde op 13-jarige leeftijd over naar de contrabas. In 2005 verhuisde hij naar Moskou om te studeren aan het Tsjaikovski Staatsconservatorium bij Lev Rakov, waar hij de jongste student en de enige buitenlandse contrabassist was. In 2012 rondde hij zijn studie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hij de Fock Medaille voor de beste soloprestatie van het jaar.
Naast zijn solocarrière is Oesi de oprichter en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, het enige festival ter wereld dat volledig in het teken staat van de contrabas. Hij treedt ook op met ensembles zoals Asko|Schönberg, Ives Ensemble en Ensemble Modern. Zijn optredens zijn regelmatig te horen op NPO Klassiek en te zien in programma’s als Podium Klassiek en Vrije Geluiden. In maart 2024 presenteerde Oesi zijn debuutalbum ‘Adoration’ in een uitverkochte Kleine Zaal van het Concertgebouw, in samenwerking met pianiste Djuwa Mroivili en geproduceerd door Grammy Award-winnaar Jonathan Allen. Het album bevat een selectie van zijn favoriete klassieke stukken, aangevuld met werken van zwarte componisten uit de late 19e en vroege 20e eeuw.
Oesi’s toewijding aan de contrabas en zijn innovatieve benadering hebben hem tot een unieke en invloedrijke figuur gemaakt in de internationale muziekwereld.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Bach Suite: Klokken en Snaren Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeit AdorationPeter Leung, een Britse choreograaf en regisseur die momenteel in Amsterdam woont, heeft zich prominent gevestigd in de wereld van dans en choreografie. Hij werd opgeleid aan The Royal Ballet School en danste bij gerenommeerde gezelschappen zoals het Bayerisches Staatsballett en Le Ballet de l’Opéra de Lyon. Zijn artistieke talenten strekken zich ook uit tot filmmaken en fotografie, met studies aan de New York Film Academy en Central Saint Martins in Londen.
Leung’s carrière als danser bij het Nationale Ballet van Nederland eindigde in 2016, maar hij maakte al zijn choreografiedebuut bij dit gezelschap in 2009. Zijn rol als Young Creative Associate van 2017 tot 2020 bij het Nationale Ballet van Nederland benadrukt zijn voortdurende ontwikkeling als vernieuwende choreograaf. Hij staat bekend om het uitdagen van de grenzen van klassiek ballet en het creëren van werken die een breed publiek aanspreken.
Als een van de artistieke directeuren van het interdisciplinaire collectief House of Makers, heeft Leung werken gecreëerd voor prestigieuze locaties zoals het Van Gogh Museum en Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn project “Night Fall”, het eerste virtual reality ballet ter wereld, werd in 2016 door journalisten beschreven als ‘een sleutelmoment in de dansgeschiedenis’.
Ook bij de Dudok Muziekdagen 2024 was Peter Leung verantwoordelijk voor de regie.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeitSander Zwiep ontwikkelde al op jonge leeftijd een passie voor muziek. Tijdens zijn middelbare schooltijd begeleidde hij een schoolkoor en speelde in een band, waarbij hij zich richtte op toetsinstrumenten, variërend van synthesizers tot pijporgels. Na aanvankelijk een studie Communicatie en een minor Filmwetenschap te hebben gevolgd, besloot hij zijn muzikale interesses na te streven en behaalde een bachelor in Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.
Zijn professionele loopbaan begon tussen 2010 en 2012 als arrangeur bij Radio Nederland Wereldomroep. Vervolgens werkte hij bij de EO en vanaf 2016 bij AVROTROS, waar hij op NPO Radio 4 programma’s als “Sander Speelt” en “De Muziekfabriek” presenteerde. In 2020 maakte hij de overstap naar Omroep MAX, waar hij het dagelijkse radioprogramma “Maatwerk” presenteert op NPO Klassiek. Daarnaast geeft hij uitleg over klassieke muziek in de serie “Muziek in een Notendop”.
Buiten zijn radiowerk is Zwiep actief als pianist op diverse evenementen en heeft hij een voorliefde voor het verzamelen van tweedehands cd’s. Hij werkt tevens aan zijn eerste roman.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Orgelsafari Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeit De MuziekSalon De MuziekSalonLoes Wijnhoven is een Nederlandse muzikante en schrijfster. Samen met haar tweelingzus Renée vormt ze sinds 2012 het popduo Clean Pete, bekend om hun Nederlandstalige liedjes met gitaar, cello en tweestemmige zang. Ze brachten meerdere albums uit en traden op festivals zoals Pinkpop en Down The Rabbit Hole.
In 2021 debuteerde Loes als schrijfster met de roman “De hotelgids”, waarin ze het verhaal vertelt van een klassiek zangeres op zoek naar vrijheid en avontuur. Naast haar muzikale en literaire activiteiten studeerde Loes cum laude af aan de opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium Maastricht. Ze is ook actief als dirigent van het Weijerkoor in Boxmeer.
Doet mee met: Eendagskoor Grenzeloos III: Voorbij de grensLotte de Vries begon haar muzikale opleiding met vioollessen bij Josien le Coultre. Al snel werd ze aangetrokken tot de melancholische klank van de altviool en maakte de overstap naar dit instrument. Na haar middelbare school studeerde ze aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marjolein Dispa en vervolgde haar studie bij Ferdinand Erblich aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze beide opleidingen cum laude afrondde.
Vanaf 2007 trad Lotte op als remplaçant bij diverse ensembles en was ze korte tijd plaatsvervangend aanvoerder bij het Magogo Kamerorkest. In 2010 trad ze toe tot het Radio Kamer Filharmonie en sinds 2013 is ze lid van het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast was ze van 2014 tot 2016 altvioliste bij het Dudok Quartet Amsterdam.
Doet mee met: Grenzeloos III: Voorbij de grensEsra Jonckman (2009) is een veelbelovende Nederlandse blokfluitiste. Ze begon op zevenjarige leeftijd en studeert sinds 2023 aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Esra heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours (2024, regio West 1) en de derde prijs in de Nationale Finale, samen met de Ruud van der Meer Prijs, de Oranjewoudfestival Prijs en de Muziekgebouw aan ’t IJ Prijs. Ze trad op met het Viotta Jeugdorkest en speelde in zalen als De Doelen, Amare en het Concertgebouw. Sinds 2023 vormt ze samen met Jasmijn Calis en Fee de Scheemaker het Trio JEF.
Doet mee met: Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeitDe AZC Band uit Dronten is een constant veranderende groep zangers en muzikanten uit het asielzoekerscentrum, waar muziek de verbindende kracht vormt. De band bestaat uit vluchtelingen met diverse achtergronden en een wisselende samenstelling – soms met ervaren musici, maar vaker met mensen die pas net beginnen met zingen of een instrument bespelen. Iedereen die in het AZC woont, is welkom om mee te doen. Wekelijks wordt er gerepeteerd in het AZC, waar samen muziek maken een creatieve uitlaatklep biedt.
Het repertoire bestaat uit wereldmuziek in allerlei talen, van Afrikaanse en Arabische klanken tot westerse nummers. Optredens, zowel binnen als buiten het AZC, draaien om vreugde, samenzijn en culturele uitwisseling. De AZC Band laat zien dat niets zo verbindend werkt als muziek!
De leerlingen van Quintus, het centrum voor kunst en cultuur in Kampen, vormen een dynamische en veelbelovende muziekensembles. Ze krijgen les in diverse instrumenten en samenspel, waarbij talentontwikkeling en podiumervaring centraal staan. In het kader van hun groeiende muzikale reis verzorgen zij het voorprogramma van de hoofdconcerten, waarbij ze laten horen wat ze in huis hebben. Deze optredens bieden hen een unieke kans om podiumervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen als musici.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare Grenzeloos II: Grensvlakken Grenzeloos III: Voorbij de grens Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeitClean Pete is een Nederlands popduo, gevormd door de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven. Met een unieke combinatie van cello, gitaar en tweestemmige zang brengen ze eigenzinnige Nederlandstalige muziek, gekenmerkt door persoonlijke teksten en melodieuze arrangementen. Sinds hun debuutalbum Al zeg ik het zelf (2014) heeft het duo een stevige reputatie opgebouwd binnen de Nederlandse muziekscene.
Ze speelden op festivals als Pinkpop, Lowlands en Down The Rabbit Hole en werkten samen met artiesten als Spinvis en Het Metropole Orkest. Hun muziek varieert van dromerig en melancholisch tot energiek en speels. In 2018 brachten ze het kerstalbum Gloria uit, waarmee ze jaarlijks een reeks intieme kerstconcerten spelen.
Clean Pete blijft vernieuwen, zowel in hun muziek als in live-optredens, waarin ze hun klassieke achtergrond naadloos laten samensmelten met pop.
Doet mee met: Wandeling van Verwondering I Wandeling van Verwondering II Wandeling van Verwondering III De MuziekSalonErik Slik is een Nederlandse tenor, gespecialiseerd in opera, oratorium en lied. Zijn veelzijdige repertoire omvat werken van barok tot hedendaagse muziek. Slik trad op met gerenommeerde ensembles en orkesten zoals het Nederlands Kamerkoor en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is geroemd om zijn expressieve interpretaties en muzikale precisie, en werkt regelmatig samen met vooraanstaande dirigenten en componisten.
Doet mee met: Wandeling van Verwondering I Wandeling van Verwondering II Wandeling van Verwondering IIIRogier Kappers is een veelzijdige Nederlandse glasorgelspeler, filmmaker en musicus. Deze Glazendraaier bouwde het enige glasorgel van Nederland, bestaande uit 52 cognac-, wijn-, bier- en champagneglazen. Het leren bespelen duurde eindeloos, maar nu wil hij niet anders meer. Op zijn orgel bakfiets zwerft hij rond door stad en land, duikt op op straathoeken, pleinen en festivals, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen op zingend glas. Zijn repertoire: Beatles, Bach en Brel, en bovenal de Estlandse componist Arvo Pärt, wiens minimalistische composities soms haast gemaakt lijken voor glas.
Doet mee met: Wandeling van Verwondering I Wandeling van Verwondering II Wandeling van Verwondering IIISarah Kapustin en Roeland Jagers vormen een gepassioneerd muzikaal duo, gespecialiseerd in kamermuziek. Met hun roots in het gerenommeerde Rubens Quartet en als kernleden van het Rubens Consort brengen zij een breed repertoire tot leven, variërend van barok tot hedendaagse werken. Hun hechte samenspel en veelzijdigheid resulteerden in het album Reflections (2020), dat hun diepe muzikaliteit en verfijnde interpretaties onderstreept.
Meer over Sarah Kapustin & Roeland Jagers
Doet mee met: Wandeling van Verwondering I Wandeling van Verwondering II Wandeling van Verwondering IIIHet Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) bestaat uit Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber, allen alumni van het Conservatorium van Amsterdam. Met een veelzijdig repertoire, van Tsjaikovski tot Mahler en hedendaagse werken, brengen zij klarinetmuziek tot leven. Hun optredens, bekend om innovatie en toegankelijkheid, omvatten concerten, familievoorstellingen en creatieve samenwerkingen. Het NAKK toert internationaal en heeft meerdere succesvolle albums uitgebracht.
Meer over het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet
Doet mee met: Wandeling van Verwondering I Wandeling van Verwondering II Wandeling van Verwondering IIINathalie Schaap is een Nederlandse zangeres en contrabassiste, bekend om haar unieke combinatie van zang en contrabas. Ze studeerde af aan het conservatorium met een 9,5 en won diverse prijzen, waaronder het Prinses Christina Jazz Concours (2016) en de titel Cultuurtalent Overijssel (2022). Nathalie werkte samen met artiesten als Douwe Bob en Bertolf, en leidt haar eigen band NATHALÍE, waarmee ze in 2022 de EP ‘Dream Along’ uitbracht.
Doet mee met: Wandeling van Verwondering I Wandeling van Verwondering II Wandeling van Verwondering IIIFrans Haagen is een vooraanstaand carillonneur en organist. Hij studeerde carillon bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde cum laude zijn diploma’s in orgel, kerkmuziek en koordirectie. Haagen heeft verschillende prijzen gewonnen in carillon- en orgelcompetities en is voorzitter van de muziekcommissie van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Hij treedt regelmatig op in Nederland en internationaal, met een repertoire dat zowel oude als romantische en hedendaagse muziek omvat. Veel componisten hebben nieuwe werken voor hem geschreven, zowel voor solo carillon als voor carillon met elektronica.
Doet mee met: Bach Suite: Klokken en SnarenHet Otilka Quartet, een dynamisch en internationaal ensemble van vier nieuwsgierige muzikanten, is geboren uit een gedeelde passie voor klassieke muziek en de bedoeling om de grenzen van het traditionele strijkkwartet te verleggen. Naast het uitvoeren van het standaardrepertoire experimenteert het kwartet met werken van minder bekende componisten.
Opgericht in september 2020 aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam, heeft dit strijkkwartet zich snel gepositioneerd als een veelbelovend ensemble in de wereld van de kamermuziek.
Het Otilka Quartet bestaat uit vier zeer getalenteerde musici: Iris van Nuland, Lucien Renette, Francisca Galante en Stefano Bruno.
In de afgelopen jaren heeft het Otilka Quartet talrijke concerten gegeven, waarvan sommige zijn opgenomen door Podium Klassiek, NPO Klassiek of de Concertzender.
In februari 2024 nam het Otilka Quartet deel aan de IX Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel. Ze wonnen de tweede prijs en werden uitgenodigd om te optreden tijdens het finale Gala Concert. Juryvoorzitter Marc Danel, violist en oprichter van het gerenommeerde Quatuor Danel en artistiek directeur van de Nederlandse Strijkkwartet Akademie (NSKA), reikte het Otilka Quartet een geldprijs uit, evenals een concert in het Concertgebouw en masterclasses aan de NSKA.
De Nederlandse Strijkkwartet Akademie begeleidt jonge, getalenteerde kwartetten naar een bloeiende toekomst in de internationale podiumkunsten.
Later dat jaar spelen zij een belangrijke rol in de Jubileumweek ter gelegenheid van 100 jaar geschiedenis van Huize Gaudeamus in Bilthoven, waarbij ze zowel het concert tijdens de officiële opening als een later programma uitvoeren met componisten die aanzienlijk zijn beïnvloed door Huize Gaudeamus.
Doet mee met: Grenzeloos I: Het onbereikbare De Nieuwe OogstHet Bosmans Kwartet bestaat uit vier enthousiaste, jonge musici die niets leuker vinden dan met elkaar muziek maken. De vier hebben een grote gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en zijn binnen de vorm op zoek naar vrijheid en expressie. Ze kennen elkaar van het Conservatorium van Amsterdam en het Nederlands Jeugd Strijkorkest.
Het kwartet heeft masterclasses en lessen gehad van onder andere musici van het Dudok Quartet en het Busch Trio. Het kwartet is vernoemd naar Henriëtte Bosmans, een belangrijke Nederlandse componiste en pianiste, geboren in Amsterdam (1895). Het door haar geschreven strijkkwartet is een grote inspiratie voor het Bosmans Kwartet. Anne Bazen speelt op een viool die beschikbaar is gesteld door het NMF.
Doet mee met: De Nieuwe OogstMegan van Uffelen, geboren in Zwolle, begon op zevenjarige leeftijd met harp spelen en stroomde via de Jong Talentklas door naar de Bachelor Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium. Ze combineert een passie voor klassieke muziek met optredens in kamermuziekensembles en orkesten. Megan bereikte in 2020 de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours en volgde masterclasses bij vooraanstaande harpisten. In september 2025 zal ze haar opleiding vervolgen aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen.
Doet mee met: De Nieuwe OogstMaxim Februari is een Nederlandse filosoof, jurist, schrijver en columnist. Bekend om zijn scherpe analyses over ethiek, recht en maatschappelijke vraagstukken, combineert hij fictie en essays in een veelzijdig oeuvre. In 2013 publiceerde hij De maakbare man, over zijn gendertransitie. Hij schreef ook een essay over Tsjaikovski voor het Dudok Quartet Amsterdam, waarin hij muziek en maatschappelijke thema’s op indrukwekkende wijze verbindt. Februari ontving prestigieuze prijzen, waaronder de P.C. Hooft-prijs (2020).
Doet mee met: Baat bij barrières, last van limietenHubert de Launay is een Nederlandse vioolbouwer en restaurateur, gevestigd in Utrecht. Na zijn opleiding aan het West Dean College in Engeland, waar hij in 2010 met onderscheiding afstudeerde, werkte hij in diverse vooraanstaande ateliers in Europa. In 2019 opende hij zijn eigen werkplaats in Utrecht om zich te concentreren op het bouwen van nieuwe instrumenten en zijn onderzoeksprojecten. De Launay heeft een bijzondere interesse in de Nederlandse vioolbouw uit de 17e en 18e eeuw en richtte de Hendrik Jacobs Foundation op om dit culturele erfgoed te promoten. Zijn expertise omvat zowel het maken als restaureren van strijkinstrumenten, waarbij hij streeft naar het hoogste niveau van vakmanschap.
Doet mee met: Hendrik Jacobs: De Rembrandt van de vioolbouwMatthias Havinga (Leusden 1983), is een Nederlandse organist en pianist. Hij behaalde zijn Master of Music cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij orgel studeerde bij Jacques van Oortmerssen en piano bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij kerkmuziek onder Jos van der Kooy.
Als concertorganist trad Havinga op in Europa, Rusland, de VS en Zuid-Amerika. Hij werkte samen met gerenommeerde koren en orkesten, waaronder het Nederlands Kamerkoor en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn discografie omvat albums zoals ‘J.S. Bach – Italian Concertos’ en ‘Dutch Delight’.
Momenteel is hij hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam en organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Daarnaast beheert hij een succesvol YouTube-kanaal waar hij zijn uitvoeringen deelt.
Doet mee met: OrgelsafariKARA Yoga is een yogastudio waar persoonlijke aandacht en verbinding centraal staan. Opgericht door Karin, combineert de studio haar passie voor beweging met een diepgaande kennis van yoga en mindfulness. De lessen zijn toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden en richten zich op het vinden van balans, ontspanning en kracht, zowel fysiek als mentaal.
Bij KARA Yoga draait het niet alleen om houdingen, maar om het ervaren van rust en bewustzijn in het dagelijks leven. De studio biedt verschillende stijlen yoga aan, van dynamische vinyasa tot herstellende yin yoga, en werkt met kleine groepen voor een persoonlijke benadering.
Doet mee met: Marimba Meditatie Marimba MeditatieHet Epos Ensemble is een Nederlands muziekgezelschap dat zich richt op het creëren van interactieve en educatieve voorstellingen voor kinderen. Ze combineren klassieke muziek met andere kunstdisciplines om de belevingswereld van kinderen te verrijken en te verbreden. Hun producties, zoals “Olifantje in het bos” en “Boutje van de Rommelberg”, nodigen kinderen uit om actief deel te nemen en mee te denken, waardoor een speelse en leerzame ervaring ontstaat. Het ensemble bestaat uit musici en vertellers die gezamenlijk zorgen voor voorstellingen van hoge artistieke kwaliteit.
Doet mee met: GAAAP (3+) GAAAP (3+)The Klezmer Society is een vooraanstaand Nederlands ensemble dat zich toelegt op de uitvoering van klezmermuziek, de traditionele feestmuziek van de Joodse gemeenschappen uit Oost-Europa. Het ensemble staat bekend om zijn spontane en authentieke benadering, waarbij geen enkele melodie twee keer hetzelfde klinkt. Ze combineren eigen composities op geraffineerde wijze met beeldschone melodieën uit de shtetls, de Joodse dorpjes van weleer. In hun meer dan 15-jarig bestaan heeft The Klezmer Society grote successen geboekt op binnen- en buitenlandse concertpodia. Het ensemble bestaat uit professionele musici die elkaar stimuleren om samen te ontdekken hoe de muziek hier en nu zal klinken, zonder vast te houden aan vooraf bepaalde arrangementen. Deze spontaniteit en echtheid vormen het cement van dit hechte ensemble.
Doet mee met: Anna is er nog (9+) Anna is er nog (9+)Sinds hun debuutconcert in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam in 2016, is Mallet Collective uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de internationale muziekscene en staan ze bekend om het creëren van bijzondere concertformats in (on)gebruikelijke locaties. Daarnaast introduceren ze hun publiek in de veelzijdige klankwereld van melodische percussie- instrumenten. Het collectief, met een variabele samenstelling, brengt de beste mallet-slagwerkers van Europa samen en creëert in hun concerten een ruimte voor vrijheid en verkenning, waarin de tradities van klassieke muziek samensmelten met de innovatieve klanken van hedendaagse trends. Een gezamenlijke adoratie voor de marimba en de voortdurende focus op het leveren van de hoogste geluidskwaliteit maken van Mallet Collective een uitgebalanceerde en onderscheidende entiteit. Het ensemble werd opgericht door artistiek leider, Ramon Lormans, en heeft als doel het repertoire voor marimba en vibrafoon uit te breiden. Dit heeft niet alleen geleid tot originele creaties, maar ook tot speciaal voor het ensemble geschreven composities, in nauwe samenwerking met verschillende componisten zoals Sarah Neutkens, David Six, Aart Strootman, Jo Sporck, Greg Saunier en Anne-Maartje Lemereis.
Mallet Collective staat voor diversiteit, wat niet alleen tot uiting komt in de musici en programma’s, maar ook in hun locaties en doelen. Hun programma’s behandelen onderwerpen zoals duurzaamheid, educatie en gezondheid. Ze refererenaltijd aan politieke, economische en sociale gebeurtenissen en richten zich op interdisciplinair uitwisselingen. Ze treden op in klassieke concertzalen, maar ook op onconventionele podia, zoals in het zwembad, waar ze de klankervaring van muziek onder water verkennen, of in de yogastudio als onderdeel van meditatieconcerten.
Doet mee met: Views from Dutch trainsDjuwa Mroivili (Amsterdam 1998) is een Nederlands-Comorese pianiste en performer. Op haar veertiende raakte ze gefascineerd door klassieke muziek na het spelen van een stuk van Franz Schubert. Ze studeerde piano aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar ze in 2020 afstudeerde. Tijdens haar studie was ze een van de weinige studenten van kleur, wat haar ertoe aanzette onderzoek te doen naar zwarte componisten en de rol van gemeenschappen in het creëren van inclusiever kunstonderwijs.
Mroivili staat bekend om haar optredens waarin ze muziek, woorden en haar lichaam gebruikt om verhalen te vertellen. Ze streeft ernaar de exclusieve tradities binnen de klassieke muziek te doorbreken en deze toegankelijker te maken voor een divers publiek.
Ze heeft opgetreden tijdens evenementen zoals Keti Koti Club bij De Nationale Opera, waar ze werken van vergeten zwarte componisten uit de Afrikaanse diaspora ten gehore bracht. Daarnaast trad ze op tijdens het Opera Forward Festival en werkte ze samen met contrabassist James Oesi in het programma “Spiritual Music”.
Doet mee met: AdorationDe Japanse luitiste Asako Ueda is gevestigd in Nederland en Zwitserland en heeft een grote passie voor oude muziek, met name kamermuziek uit de 15e tot 17e eeuw. Ze won de eerste prijs bij de Biagio Marini Competitie, de derde prijs bij de Internationale Van Wassenaer Competitie en de tweede prijs bij het London International Festival of Music. Ze trad op bij gerenommeerde festivals concertlocaties zoals en het Concertgebouw Amsterdam, Amuz (BE), Het Nieuwe Nationale Theater Tokyo, Festival Oude Muziek Utrecht,
Laus Polyphoniae, Wonderfeel en Bach Academie Brugge. In 2024 is ze geselecteerd voor het Artist-in Residence programma van de Schloss
Weißenbrunn Foundation.
Asako werkt regelmatig samen met ensembles zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw, B’Rock, PRJCT Amsterdam, Amsterdam Sinfonietta en Lucie Horsch. ze is mede-oprichter van Duo Sponte Sua en Duo Minoriten. Asako behaalde haar tweede master in
middeleeuwse en renaissancemuziek aan de Schola Cantorum Basiliensis met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Eerder
studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Mike Fentross en Joachim Held, waar ze haar bachelor met lof en een Excellence Scholarship behaalde. Haar masterstudie sloot ze cum laude af en werd bekroond met de Video Presentation Prize.
De Chinese pianist Xueshen Jin is een avontuurlijke musicus met een passie voor vernieuwing en communicatie via muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Zhejiang Conservatory of Music en vervolgt momenteel zijn master aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.
Xueshen won diverse internationale prijzen, waaronder de eerste prijs op de Singapore-China International Music Competition. Hij speelde op festivals als het East Sea Music Festival en het Orange Music Festival, en trad op in o.a. het Hangzhou Grand Theatre. Zijn stijl is energiek, verhalend en altijd in beweging – net als hijzelf.
Doet mee met: Ontmoet de Musici van MorgenDe Spaanse blokfluitiste María Olona Villegas begon op achtjarige leeftijd met spelen aan het conservatorium van haar geboortestad Cuenca. Ze won daar een prijs voor jonge uitvoerders en trad op als soliste met het jeugdorkest van de stad.
Na jaren les van Josep María Saperas, zelf opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam, zette María haar droom voort: ze studeert nu in haar eerste jaar aan datzelfde conservatorium. In Amsterdam verdiept ze zich in de rijke wereld van de blokfluit, omringd door een inspirerende muzikale omgeving.
Doet mee met: Ontmoet de Musici van MorgenIldikó Snijders (1999) begon al op vroege leeftijd met muziek maken. Met de gitaar in haar hand bloeide haar passie en liefde voor de muziek helemaal op. Sinds 2018 studeert ze klassiek gitaar op het ArtEZ Conservatorium te Zwolle bij Ulrich Steier. In 2019 nam ze deel aan het Prinses Christina Concours. Daarbij voerde ze haar eerste eigen compositie ‘Marinata No.5’ op en won de Gaudeamus prijs voor een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie. In 2021 startte ze haar minor compositie bij Wilbert Bulsink, waarna ze in 2023 afstudeerde met een gesamtkunstwerk van gitaar, eigen composities en poëzie.
Nu studeert ze verder aan de Master klassieke muziek met Jorrit Douwes. Door de jaren heen heeft ze met veel verschillende artiesten mogen samenwerken, zo speelde ze o.a. in het Nederlands Jeugd Gitaarorkest (NJGO), het Nederlandse gitaarorkest voor jonge professionals. Samen met haar zus, Laura Snijders, vormden ze lange tijd een gitaarduo, en trad ze op met verschillende zangers. De laatste jaren raakte ze steeds meer geïnteresseerd in samenwerkingen met andere kunstdisciplines, zoals met de Nederlandse kunstschilder Thijs Segers en recent met theatermaker en regisseur Rico Coenen.
Haar hoop is door middel van muziek en poëzie mensen bij elkaar te brengen en een plek te kunnen creëren voor meer gevoel in de samenleving.
Doet mee met: Ontmoet de Musici van MorgenGeniet met onze dagkaarten het meest optimaal van de Dudok Muziekdagen. Word trots bezitter van de Dudok Dagkaart en laat je muzikaal verrassen!
Met deze dagkaart krijg je – met 15% korting – toegang tot:
13:30 uur: I want to show the world
15:00 uur: Haydn I: Grenzeloze speelsheid
20:00 uur: Grenzeloos II: Grensvlakken
Met: Dudok Quartet Amsterdam Olga Pashchenko Elisabeth Hetherington Erik Bosgraaf Izhar Elias Ramon Lormans Xavi Torres James Oesi Peter Leung Sander Zwiep AZC Band Koop ticketsGeniet met onze dagkaarten het meest optimaal van de Dudok Muziekdagen. Word trots bezitter van de Dudok Dagkaart en laat je muzikaal verrassen!
Met deze dagkaart krijg je – met 15% korting – toegang tot:
11:00 uur: Wandeling van Verwondering
14:30 uur: Een pianist op reis
20:00 uur: Grenzeloos III: Voorbij de Grens
Met: Dudok Quartet Amsterdam Olga Pashchenko Elisabeth Hetherington Erik Bosgraaf Izhar Elias Ramon Lormans Xavi Torres James Oesi Peter Leung Sander Zwiep Esra Jonckman Sarah Kapustin & Roeland Jagers Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet Nathalie Schaap Koop ticketsGeniet met onze dagkaarten het meest optimaal van de Dudok Muziekdagen. Word trots bezitter van de Dudok Dagkaart en laat je muzikaal verrassen!
Met deze dagkaart krijg je – met 15% korting – toegang tot:
10:00 uur: Wandeling van Verwondering
13:00 uur: Bach Suite: Klokken en Snaren
14:00 uur: Views from Dutch trains
20:00 uur: Grenzeloos IV: Grenzeloze virtuositeit
Met: Dudok Quartet Amsterdam Olga Pashchenko Elisabeth Hetherington Erik Bosgraaf Izhar Elias Ramon Lormans Xavi Torres James Oesi Peter Leung Sander Zwiep Esra Jonckman Clean Pete Erik Slik Rogier Kappers Frans Haagen Koop ticketsTijdens het openingsconcert van de Dudok Muziekdagen staat het thema van het (on)bereikbare centraal. Vanavond raken Davids levenslange fascinatie voor het oneindige heelal en een onoverbrugbare afstand tussen twee mensen op aarde met elkaar vervlochten.
Het Dudok Quartet Amsterdam bundelt krachten met de jonge talenten van het Otilka Quartet in strijkoctet De Chroniqueur (2024) van componist Max Knigge: een muzikale thriller die zich afspeelt op de grenzen van de stratosfeer. Een eeuw eerder ervoer ook Arnold Schoenberg de ‘lucht van andere planeten’, die hij verklankte in een buitenaards lied voor strijkkwartet en sopraan. Zowel Schoenberg als Ludwig van Beethoven bezingen daarnaast hun onbereikbare geliefden. Van de laatstgenoemde klinkt een romantische liedcyclus, verstrengeld met improvisaties die de grens tussen Beethoven en de tegenwoordige tijd opheffen. De Fransman Olivier Messiaen legt zich ten slotte overal bij neer in zijn verstilde lofzang op de eeuwigheid.
De musici van de Dudok Muziekdagen brengen een kosmisch spel van aantrekking en afstoting. Laat je raken door een programma dat de grenzen van ruimte en menselijkheid verkent.
Voor dit concert wordt gebruikt gemaakt van de pianoforte Conrad Graf, Wenen, c. 1836, bruikleen Kolthoorn Coll., Museum Geelvinck (Amsterdam-Heerde), restauratie Gijs Wilderom.
Highlights uit het programma:
L. van Beethoven – Liedcyclus An die ferne Geliebte Op. 98
O. Messiaen – Louange á l’éternité de Jesus uit Quatuor pour la fin du temps
M. Knigge – De Chroniqueur
A. Schoenberg – Orchestervorspiel uit de Gurre-Lieder
A. Schoenberg – IV. Entrückung uit Strijkkwartet nr. 2
X. Torres – A kind of Beethoven
Let op: vanaf 19.30 uur spelen leerlingen van Quintus een voorprogramma. Deze avond zijn dit de volgende ensembles: PinQ en Klavierleeuwinnen.
Met: Dudok Quartet Amsterdam Olga Pashchenko Elisabeth Hetherington Erik Bosgraaf Izhar Elias Xavi Torres Ramon Lormans James Oesi Peter Leung Sander Zwiep Leerlingen Quintus Otilka Kwartet Koop ticketsVoordat een stuk op het podium klinkt, vergt dat vaak maanden van voorbereiding. Hoe werk je als jonge musicus aan een interpretatie? En hoe krijg je dat wat je wilt uitdrukken nog beter voor het voetlicht? Kom luisteren en ervaar wat er allemaal komt kijken bij het maakproces in de aanloop naar een concert.
Jong talent uit de regio laat zich inspireren door de sterren van het festival tijdens een openbare masterclass. Tijdens deze masterclass deelt Xavi Torres zijn inzichten met Xueshen Jin.
De Chinese pianist Xueshen Jin is een avontuurlijke musicus met een passie voor vernieuwing en communicatie via muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Zhejiang Conservatory of Music en vervolgt momenteel zijn master aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.
Xueshen won diverse internationale prijzen, waaronder de eerste prijs op de Singapore-China International Music Competition. Hij speelde op festivals als het East Sea Music Festival en het Orange Music Festival, en trad op in o.a. het Hangzhou Grand Theatre. Zijn stijl is energiek, verhalend en altijd in beweging – net als hijzelf.
Tip: na de masterclass vindt op dezelfde locatie een lunchconcert plaats, waar u een plek voor kunt reserveren.
Met: Xavi Torres Xueshen Jin Koop ticketsJong aanstormend talent uit de regio presenteert zichzelf met een verrassend programma, gescout en geselecteerd door het Dudok Quartet zelf. Geniet van geweldige muziek én van een heerlijke lunch.
Het Bosmans Kwartet bestaat uit vier enthousiaste, jonge musici die niets leuker vinden dan met elkaar muziek maken. De vier hebben een grote gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en zijn binnen de vorm op zoek naar vrijheid en expressie. Ze kennen elkaar van het Conservatorium van Amsterdam en het Nederlands Jeugd Strijkorkest.
Het kwartet heeft masterclasses en lessen gehad van onder andere musici van het Dudok Quartet en het Busch Trio. Het kwartet is vernoemd naar Henriëtte Bosmans, een belangrijke Nederlandse componiste en pianiste, geboren in Amsterdam (1895). Het door haar geschreven strijkkwartet is een grote inspiratie voor het Bosmans Kwartet. Anne Bazen speelt op een viool die beschikbaar is gesteld door het NMF.
Met: Bosmans Kwartet Koop ticketsI want to show the world is een programma gewijd aan Maddalena Casulana, in 1568 de eerste vrouw die haar eigen muziek uitgaf. Muziek die is opgedragen aan de beroemde beschermheilige van de kunsten en musicus Isabella de Medici.
Dit programma biedt een inkijkje in de wereld van zangeressen en componistes uit de 17e eeuw, die destijds geconfronteerd werden met een keuze: betreedt het klooster of blijf autonoom, met het risico om in de schaduw van het schandaal terecht te komen.
Tijdens dit concert wordt Elisabeth Hetherington begeleidt door Asako Ueda op theorbe.
Met: Elisabeth Hetherington Asako Ueda Koop tickets
Zou Joseph Haydn toen hij zijn strijkkwartetten schreef ooit kunnen hebben voorzien wat voor revolutie hij teweeg zou brengen in de muziekwereld? Aan het hof van de vorst Esterhazy componeerde hij zes kwartetten, grenzeloos origineel en virtuoos, en zette daarmee een trend voor alle componisten na hem.
In deze cyclus nemen de Dudoks je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van deze grote grensverlegger.
Haydn hield van operette. Opus 20 nummer 4 en 6 zitten vol humor en ludieke vondsten, waarbij de musici zich alle vier van hun meest virtuoze kant laten zien. Van een fuga met een knipoog naar een menuet ‘alla zingarese’: deze muziek is ‘speels’ in alle opzichten.
Met: Dudok Quartet Amsterdam Koop ticketsOlga Pashchenko – Guess Who?
Fanny en Felix Mendelssohn deelden muziek als een taal – een spel van vraag en antwoord, een dialoog zonder woorden. Maar wie van hen vond de Lieder ohne Worte eigenlijk uit? Was het Felix, zoals de geschiedenis vertelt, of lag de oorsprong bij Fanny, wiens talent binnen de salonmuren moest blijven?
In haar nieuwste programma Guess Who? verkent Olga Pashchenko deze muzikale tweespraak op een originele Conrad Graf-vleugel uit 1836, een instrument dat Felix zelf bewonderde. Haar album met dezelfde titel nam ze op dit instrument op; het verschijnt op 28 februari bij Alpha Classics.
Haar selectie uit de Lieder ohne Worte van beide Mendelssohns onthult een wereld van verborgen verhalen: liefdesduetten, tragische ballades, Venetiaanse gondelliederen en speelse kinderstukken. Elk stuk is een miniatuuruniversum, waarin Pashchenko’s retorische spel en poëtische zeggingskracht de luisteraar van het ene tafereel naar het andere voeren.
Laat je meevoeren in dit betoverende recital, waarin de grens tussen broer en zus vervaagt en het mysterie van de Lieder ohne Worte zich steeds opnieuw laat raden. Guess who?
Dit concert wordt uitgevoerd op de pianoforte Conrad Graf, Wenen, c. 1836, bruikleen Kolthoorn Coll., Museum Geelvinck (Amsterdam-Heerde), restauratie Gijs Wilderom.
Met: Olga Pashchenko Koop ticketsKunst bestaat voor een groot deel uit grenzen, uit maatstrepen en vormvereisten. Een sonnet heeft een streng voorgeschreven vorm en bloeit juist daardoor. Aan de andere kant is de kunst bij uitstek het domein waar de geest dwaalt zonder bij grensposten te worden tegengehouden. Wat is de functie van grenzeloosheid en grenzen in de kunsten en wat kan het publiek daarvan leren? Wat als het publiek een grens overschrijdt?
Met: Maxim Februari Koop ticketsTheaterkok Mary en het Dudok Quartet Amsterdam verzorgen een culinaire ervaring. Voorafgaand aan het concert Grenzeloos II wordt in Salon 1891 van de Stadsgehoorzaal een 2-gangenmenu geserveerd, speciaal afgestemd op de sfeer van de avond.
Tijdens het diner klinkt een playlist, samengesteld door het kwartet, die naadloos aansluit bij het menu. Een smaakvolle opmaat naar een bijzondere muzikale avond.
Let op: de plaatsen zijn beperkt en er wordt gewerkt met 2 shiften.
Koop ticketsTheaterkok Mary en het Dudok Quartet Amsterdam verzorgen een culinaire ervaring. Voorafgaand aan het concert Grenzeloos II wordt in Salon 1891 van de Stadsgehoorzaal een 2-gangenmenu geserveerd, speciaal afgestemd op de sfeer van de avond.
Tijdens het diner klinkt een playlist, samengesteld door het kwartet, die naadloos aansluit bij het menu. Een smaakvolle opmaat naar een bijzondere muzikale avond.
Let op: de plaatsen zijn beperkt en er wordt gewerkt met 2 shiften.
Koop ticketsAls een roadtrip waarbij steeds nieuwe reizigers instappen en anderen weer afscheid nemen, voert dit concert je langs de grensvlakken van muziekstijlen en tijdperken. Ervaar de schoonheid en de contrasten van het onderweg zijn, waarbij het elftal zijn veelzijdigheid ten volle laat horen. Marleens spelregel voor dit concert: één musicus geeft telkens het stokje door. Onderweg sluit ook de AZC-band uit Dronten aan.
Van Boccherini’s Fandango tot Roukens’ intrigerende In Transit (slagwerk en strijkkwartet) en van Vasks’ meeslepende Bass Trip (contrabas solo) tot de zeldzaam mooie liederen van Lili Boulanger – de muziek komt uit allerlei hoeken van de wereld.
Voor dit concert wordt gebruikt gemaakt van de pianoforte Conrad Graf, Wenen, c. 1836, bruikleen Kolthoorn Coll., Museum Geelvinck (Amsterdam-Heerde), restauratie Gijs Wilderom.
Let op: vanaf 19.30 uur spelen leerlingen van Quintus een voorprogramma. Deze avond zijn dit de volgende ensembles: Camerata Bravura, Follow Us! en Flying Music.
Met: Dudok Quartet Amsterdam Olga Pashchenko Elisabeth Hetherington Erik Bosgraaf Izhar Elias Xavi Torres Ramon Lormans James Oesi Peter Leung AZC Band Koop ticketsNa het hoofdconcert ben je welkom in De MuziekSalon, waar muziek en gesprek samenkomen in een ongedwongen setting. Met een drankje in de hand gaat Sander Zwiep in gesprek met de musici over hun drijfveren, inspiratie en onverwachte wendingen in hun carrière.
Spontane improvisaties, verrassende muzikale snacks en een voorproefje van wat de volgende festivaldag in petto heeft. Een sfeervolle afsluiting van de dag, waarin ontmoeting en gesprek centraal staan.
Met: Xavi Torres Sander Zwiep AZC Band Dudok Quartet Amsterdam Koop ticketsOntdek verrassende culturele parels in de historische binnenstad van Kampen tijdens een sfeervolle wandeltocht. Dwaal door schilderachtige straatjes en laat je op drie bijzondere locaties verrassen door de betoverende klanken van uiteenlopende artiesten. Na deze culturele ontdekkingsreis nodigen we je uit voor een ontmoeting met koffie, thee en inspirerende gesprekken. Een perfecte kans om samen na te genieten van een unieke culturele beleving.
Erik Slik
Erik Slik is een Nederlandse tenor, gespecialiseerd in opera, oratorium en lied. Zijn veelzijdige repertoire omvat werken van barok tot hedendaagse muziek. Slik trad op met gerenommeerde ensembles en orkesten zoals het Nederlands Kamerkoor en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is geroemd om zijn expressieve interpretaties en muzikale precisie, en werkt regelmatig samen met vooraanstaande dirigenten en componisten.
Rogier Kappers
Rogier Kappers is een veelzijdige Nederlandse glasorgelspeler, filmmaker en musicus. Deze Glazendraaier bouwde het enige glasorgel van Nederland, bestaande uit 52 cognac-, wijn-, bier- en champagneglazen. Het leren bespelen duurde eindeloos, maar nu wil hij niet anders meer. Op zijn orgel bakfiets zwerft hij rond door stad en land, duikt op op straathoeken, pleinen en festivals, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen op zingend glas. Zijn repertoire: Beatles, Bach en Brel, en bovenal de Estlandse componist Arvo Pärt, wiens minimalistische composities soms haast gemaakt lijken voor glas.
Clean Pete
Clean Pete is een Nederlands muzikantenduo bestaande uit de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven. Met hun unieke combinatie van zang, gitaar en cello brengen ze poëtische Nederlandstalige popmuziek. Hun liedjes balanceren tussen melancholie en humor, vaak met een scherp randje. Clean Pete werkte samen met diverse artiesten en ensembles en trad op in intieme theaters, poppodia en op festivals zoals Oerol en De Parade.
Eén schaapje, twee schaapjes… zijn je ogen al dicht? Drie schaapjes, vier schaapjes… slaap je al? Hee, wat hoor ik nu? Klinkt daar muziek onder de dekens?
Ga mee naar dromenland met het Epos Ensemble en geniet van de mooiste klanken! De kinderen maken op een speelse manier kennis met live klassieke muziek en blaasinstrumenten. Wrijf de slaap uit je ogen, zet je oren wijd open en doe lekker mee!
Een muzikale kindervoorstelling (3+) met weinig woorden en lekker veel muziek!
Met dank aan de actie ‘kinderen vrije toegang’ mogen kinderen t/m 13 jaar gratis naar deze voorstelling!
Met: Epos Ensemble Koop ticketsOntdek verrassende culturele parels in de historische binnenstad van Kampen tijdens een sfeervolle wandeltocht. Dwaal door schilderachtige straatjes en laat je op drie bijzondere locaties verrassen door de betoverende klanken van uiteenlopende artiesten. Na deze culturele ontdekkingsreis nodigen we je uit voor een ontmoeting met koffie, thee en inspirerende gesprekken. Een perfecte kans om samen na te genieten van een unieke culturele beleving.
Erik Slik
Erik Slik is een Nederlandse tenor, gespecialiseerd in opera, oratorium en lied. Zijn veelzijdige repertoire omvat werken van barok tot hedendaagse muziek. Slik trad op met gerenommeerde ensembles en orkesten zoals het Nederlands Kamerkoor en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is geroemd om zijn expressieve interpretaties en muzikale precisie, en werkt regelmatig samen met vooraanstaande dirigenten en componisten.
Rogier Kappers
Rogier Kappers is een veelzijdige Nederlandse glasorgelspeler, filmmaker en musicus. Deze Glazendraaier bouwde het enige glasorgel van Nederland, bestaande uit 52 cognac-, wijn-, bier- en champagneglazen. Het leren bespelen duurde eindeloos, maar nu wil hij niet anders meer. Op zijn orgel bakfiets zwerft hij rond door stad en land, duikt op op straathoeken, pleinen en festivals, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen op zingend glas. Zijn repertoire: Beatles, Bach en Brel, en bovenal de Estlandse componist Arvo Pärt, wiens minimalistische composities soms haast gemaakt lijken voor glas.
Clean Pete
Clean Pete is een Nederlands muzikantenduo bestaande uit de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven. Met hun unieke combinatie van zang, gitaar en cello brengen ze poëtische Nederlandstalige popmuziek. Hun liedjes balanceren tussen melancholie en humor, vaak met een scherp randje. Clean Pete werkte samen met diverse artiesten en ensembles en trad op in intieme theaters, poppodia en op festivals zoals Oerol en De Parade.
Voordat een stuk op het podium klinkt, vergt dat vaak maanden van voorbereiding. Hoe werk je als jonge musicus aan een interpretatie? En hoe krijg je dat wat je wilt uitdrukken nog beter voor het voetlicht? Kom luisteren en ervaar wat er allemaal komt kijken bij het maakproces in de aanloop naar een concert.
Jong talent uit de regio laat zich inspireren door de sterren van het festival tijdens een openbare masterclass. Tijdens deze masterclass deelt Erik Bosgraaf zijn inzichten met María Olona Villegas.
De Spaanse blokfluitiste María Olona Villegas begon op achtjarige leeftijd met spelen aan het conservatorium van haar geboortestad Cuenca. Ze won daar een prijs voor jonge uitvoerders en trad op als soliste met het jeugdorkest van de stad.
Na jaren les van Josep María Saperas, zelf opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam, zette María haar droom voort: ze studeert nu in haar eerste jaar aan datzelfde conservatorium. In Amsterdam verdiept ze zich in de rijke wereld van de blokfluit, omringd door een inspirerende muzikale omgeving.
Tip: na de masterclass vindt op dezelfde locatie een lunchconcert plaats, waar u een plek voor kunt reserveren.
Met: Erik Bosgraaf María Olona Villegas Koop ticketsGeniet van de live klanken van de marimba, bespeeld door de meesterlijke slagwerker Ramon Lormans, wat zorgt voor een onvergetelijke combinatie van yoga en klassieke muziek in een intieme en rustgevende setting. Een ervaring op een unieke locatie die je zowel fysiek als mentaal in balans brengt.
Vergeet niet om een yogamatje mee te nemen.
Met: Ramon Lormans KARA Yoga Koop ticketsEén schaapje, twee schaapjes… zijn je ogen al dicht? Drie schaapjes, vier schaapjes… slaap je al? Hee, wat hoor ik nu? Klinkt daar muziek onder de dekens?
Ga mee naar dromenland met het Epos Ensemble en geniet van de mooiste klanken! De kinderen maken op een speelse manier kennis met live klassieke muziek en blaasinstrumenten. Wrijf de slaap uit je ogen, zet je oren wijd open en doe lekker mee!
Een muzikale kindervoorstelling (3+) met weinig woorden en lekker veel muziek!
Met dank aan de actie ‘kinderen vrije toegang’ mogen kinderen t/m 13 jaar gratis naar deze voorstelling!
Met: Epos Ensemble Koop ticketsGeniet van de live klanken van de marimba, bespeeld door de meesterlijke slagwerker Ramon Lormans, wat zorgt voor een onvergetelijke combinatie van yoga en klassieke muziek in een intieme en rustgevende setting. Een ervaring op een unieke locatie die je zowel fysiek als mentaal in balans brengt.
Vergeet niet om een yogamatje mee te nemen.
Met: Ramon Lormans KARA Yoga Koop ticketsOntdek verrassende culturele parels in de historische binnenstad van Kampen tijdens een sfeervolle wandeltocht. Dwaal door schilderachtige straatjes en laat je op drie bijzondere locaties verrassen door de betoverende klanken van uiteenlopende artiesten. Na deze culturele ontdekkingsreis nodigen we je uit voor een ontmoeting met koffie, thee en inspirerende gesprekken. Een perfecte kans om samen na te genieten van een unieke culturele beleving.
Erik Slik
Erik Slik is een Nederlandse tenor, gespecialiseerd in opera, oratorium en lied. Zijn veelzijdige repertoire omvat werken van barok tot hedendaagse muziek. Slik trad op met gerenommeerde ensembles en orkesten zoals het Nederlands Kamerkoor en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is geroemd om zijn expressieve interpretaties en muzikale precisie, en werkt regelmatig samen met vooraanstaande dirigenten en componisten.
Rogier Kappers
Rogier Kappers is een veelzijdige Nederlandse glasorgelspeler, filmmaker en musicus. Deze Glazendraaier bouwde het enige glasorgel van Nederland, bestaande uit 52 cognac-, wijn-, bier- en champagneglazen. Het leren bespelen duurde eindeloos, maar nu wil hij niet anders meer. Op zijn orgel bakfiets zwerft hij rond door stad en land, duikt op op straathoeken, pleinen en festivals, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen op zingend glas. Zijn repertoire: Beatles, Bach en Brel, en bovenal de Estlandse componist Arvo Pärt, wiens minimalistische composities soms haast gemaakt lijken voor glas.
Clean Pete
Clean Pete is een Nederlands muzikantenduo bestaande uit de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven. Met hun unieke combinatie van zang, gitaar en cello brengen ze poëtische Nederlandstalige popmuziek. Hun liedjes balanceren tussen melancholie en humor, vaak met een scherp randje. Clean Pete werkte samen met diverse artiesten en ensembles en trad op in intieme theaters, poppodia en op festivals zoals Oerol en De Parade.
Jong aanstormend talent uit de regio presenteert zichzelf met een verrassend programma, gescout en geselecteerd door het Dudok Quartet zelf. Geniet van geweldige muziek én van een heerlijke lunch.
Het Otilka Quartet, een dynamisch en internationaal ensemble van vier nieuwsgierige muzikanten, is geboren uit een gedeelde passie voor klassieke muziek en de bedoeling om de grenzen van het traditionele strijkkwartet te verleggen. Naast het uitvoeren van het standaardrepertoire experimenteert het kwartet met werken van minder bekende componisten.
Opgericht in september 2020 aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam, heeft dit strijkkwartet zich snel gepositioneerd als een veelbelovend ensemble in de wereld van de kamermuziek.
Het Otilka Quartet bestaat uit vier zeer getalenteerde musici: Iris van Nuland, Lucien Renette, Francisca Galante en Stefano Bruno.
Ga mee op een muzikale ontdekkingstocht langs drie bijzondere orgels in Kampen. Tijdens deze speciale wandeling beleef je de indrukwekkende klankwerelden van drie unieke kerkorgels én hoor je muziek van vijf grootmeesters: Sweelinck, Buxtehude, Bach, Franck en Messiaen – ook wel de ‘Big Five’ van de orgelmuziek.
Organist Matthias Havinga laat elk instrument schitteren met muziek die perfect past bij het karakter van het orgel en de ruimte. Onderweg vertelt muziekliefhebber en verteller Sander Zwiep over de geschiedenis, verhalen en bouwstijlen van de orgels die Kampen rijk is.
De route voert je langs:
De Bovenkerk – met een zeldzame combinatie van twee orgels. Hier hoor je Sweelincks Chromatische Fantasie of Mein junges Leben hat ein End’ op het kleine orgel beneden, én Messiaens majestueuze Apparition de l’église éternelle op het grote orgel boven.
De Buitenkerk – waar Buxtehudes energieke Preludium in g en Bachs lyrische Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ en Triosonate nr. 5 tot leven komen.
De Broederkerk – met een eigentijdse klank dankzij Offrande van Kaija Saariaho en Francks meeslepende Pièce Héroïque.
Van de vroege barok tot het moderne mysterie: deze orgelsafari laat je horen hoe veelzijdig orgelmuziek kan zijn. Ook als je geen doorgewinterde orgelliefhebber bent, is dit een tocht vol klank, kleur en verhalen die je niet snel vergeet.
Met: Sander Zwiep Matthias Havinga Koop ticketsTheatervoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos.
“Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik er nog geweest zou zijn…
Maar ik ben er toch en daarom vertel ik jullie nu dit verhaal.”
Als de Tweede Wereldoorlog eindelijk voorbij is, komt het Joodse meisje Anna bijna alleen terug. Waar is iedereen?
Een indringende en persoonlijke voorstelling, gebaseerd op het eigen verhaal van Bert Vos én op het boek ‘Anna is er Nog’ van Berts moeder, de Joodse kinderboekenschrijfster Ida Vos. De klezmermuziek is vervlochten met dit op waarheid gebaseerde verhaal. En wat The Klezmer Society betreft mag die muziek soms best vrolijk zijn!
Anna heeft helemaal alleen ondergedoken gezeten, zónder haar vader en moeder. Nu Nederland eindelijk bevrijd is, doet iedereen alsof alles weer normaal is. Maar er is helemaal niets normaal. Wat is er met Anna’s ouders gebeurd toen ze ondergedoken zaten?
Met dank aan de actie ‘kinderen vrije toegang’ mogen kinderen t/m 13 jaar gratis naar deze voorstelling!
Met: The Klezmer Society Koop ticketsTijdens deze middag komt het Dudok Muziekdagen Koor tot leven onder leiding van Loes Wijnhoven. Dit participatiekoor biedt een unieke kans om samen te zingen, nieuwe mensen te ontmoeten en je muzikale grenzen te verleggen. De zorgvuldig gekozen muziekstukken zorgen ervoor dat iedereen kan meedoen, ongeacht ervaring.
Of je nu voor het eerst in een koor staat of al jarenlang zingt, je bent welkom om de kracht van samen muziek maken te ervaren. Noten kunnen lezen is niet nodig!
Hoe ziet de dag eruit?
Voorbereiding
Vooraf ontvang je de muziekstukken, zodat je deze alvast kunt beluisteren ter voorbereiding.
Repetitie (14:00 – 16:30 uur, Stadskazerne)
De middag begint met een warming-up om de stemmen los te maken. Daarna werken we samen aan de muziekstukken en bouwen we toe naar een gezamenlijke uitvoering.
Doorloop avondconcert (17:30 – 17:45 uur, Burgwal)
Ter voorbereiding van avondconcert repeteer je een kwartier mee met de musici die ’s avonds het concert verzorgen.
Avondconcert (20:00 – 21:15 uur, Grenzeloos III: Voorbij de Grens)
Als lid van het Eendagskoor krijg je niet alleen een vrijkaartje voor het avondconcert, maar zing je ook mee tijdens dit bijzondere optreden.
De MuziekSalon (22:00 uur, Stadsgehoorzaal) – optioneel
Na het concert ben je van harte welkom in De MuziekSalon, waar muziek en ontmoeting samenkomen. Hier is ook ruimte voor een muzikaal intermezzo, waaraan je als koorlid kunt bijdragen.
Zou Joseph Haydn toen hij zijn strijkkwartetten schreef ooit kunnen hebben voorzien wat voor revolutie hij teweeg zou brengen in de muziekwereld? Aan het hof van de vorst Esterhazy componeerde hij zes kwartetten, grenzeloos origineel en virtuoos, en zette daarmee een trend voor alle componisten na hem.
In deze cyclus nemen de Dudoks je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van deze grote grensverlegger.
Van de zes kwartetten in deze reeks zijn er maar liefst twee in mineur. Opus 20 nummer 3 en 5 zijn kwartetten vol drama: opvallend, omdat dat in Haydns tijd helemaal niet in de mode was. Deze kwartetten zijn geen puur ‘vermaak’, maar geven juist een inkijk in de grote en kleine drama’s van het leven. Voor dit concert geldt een kortingstarief voor bezoekers jonger dan 30 jaar.
Met: Dudok Quartet Amsterdam Koop ticketsPianist Xavi Torres neemt je mee op een muzikale reis vol contrasten en kleuren. Van klassieke muziek tot folk, van jazz tot vrije improvisatie – zijn spel overstijgt genres en vertelt verhalen die raken.
Met een diepgewortelde verbinding met de wereld om hem heen, vertaalt Xavi emoties in klank. Zijn muziek beweegt tussen melancholie en hoop, tussen nostalgie en dankbaarheid, met een verfijnde aandacht voor ritme en contrapunt. Zijn virtuositeit staat altijd in dienst van de muziek en de emotie.
Tijdens dit concert laat Xavi zijn veelzijdigheid horen met improvisaties op Beethoven en Sjostakovitsj, eigen composities en bewerkingen van Catalaanse en Spaanse liederen, naast jazzstandards en vrije improvisatie. Een avontuurlijke reis langs verschillende muzikale landschappen, altijd met een mediterrane ondertoon.
Met: Xavi Torres Koop ticketsVoor het eerst werken contrabassolist James Oesi en pianiste Djuwa Mroivili samen. Met een bijzondere programma vol bekend en minder bekend klassieke repertoire. Gecentreerd rondom de eind 19e en begin 20ste eeuw met werken van Dvořák, Brahms en Gerswhin, plaatsen Mroivili en Oesi ook muziek van klassieke componisten van kleur uit dezelfde tijd. Vanuit Engeland Samuel Coleridge-Taylor en vanuit de Verenigde Staten Florence Price, William Grant Still en Robert Nathaniel Dett. Terwijl ze grote invloed hadden op hun tijdgenoten zijn deze namen pas de laatste jaren steeds bekender aan het worden bij een groter publiek. Hiernaast zetten Oesi en Mroivili ook traditionele Afro Amerikaanse werken vanuit die tijd op het programma die grote invloed hadden op Dvořák en Gershwin waardoor de context van deze werken wat helderder wordt gemaakt voor het publiek van nu.
Voor dit concert geldt een kortingstarief voor bezoekers jonger dan 30 jaar.
Met: James Oesi Djuwa Mroivili Koop ticketsIn dit knotsgekke programma verkennen Erik Bosgraaf en Izhar Elias de grenzen van hun instrumenten, de blokfluit en de gitaar. Je hoort opzwepende ritmes en piepende vogelgeluiden. Maar ook laten Erik en Izhar prachtige melodieën horen op hele oude instrumenten. Een van de hoogtepunten in het programma is de set van miniaturen die speciaal voor het 20 jarig jubileum van het duo gecomponeerd zijn: pareltjes van 20 seconden per stuk.
Er klinken een selectie van volksmelodieën uit de 17e en 18e eeuw, stukken van Jacob van Eyck, Toru Takemitsu, Antti Auvinen, Pierre Phalèse, Gaspar Sanz en natuurlijk Duo di Follia van Gabriele Manca
Met: Erik Bosgraaf Izhar Elias Koop ticketsTheaterkok Mary en het Dudok Quartet Amsterdam verzorgen een culinaire ervaring. Voorafgaand aan het concert Grenzeloos III wordt in Salon 1891 van de Stadsgehoorzaal een 2-gangenmenu geserveerd, speciaal afgestemd op de sfeer van de avond.
Tijdens het diner klinkt een playlist, samengesteld door het kwartet, die naadloos aansluit bij het menu. Een smaakvolle opmaat naar een bijzondere muzikale avond.
Let op: de plaatsen zijn beperkt en er wordt gewerkt met 2 shiften.
Koop ticketsTheaterkok Mary en het Dudok Quartet Amsterdam verzorgen een culinaire ervaring. Voorafgaand aan het concert Grenzeloos III wordt in Salon 1891 van de Stadsgehoorzaal een 2-gangenmenu geserveerd, speciaal afgestemd op de sfeer van de avond.
Tijdens het diner klinkt een playlist, samengesteld door het kwartet, die naadloos aansluit bij het menu. Een smaakvolle opmaat naar een bijzondere muzikale avond.
Let op: de plaatsen zijn beperkt en er wordt gewerkt met 2 shiften.
Koop ticketsWat gebeurt er als muziek zich losmaakt van traditie en nieuwe wegen inslaat? Altvioliste Marie-Louise de Jong nodigt je uit om te luisteren met een open blik – en open oren. Dit concert verkent de grenzen tussen oud en nieuw, compositie en improvisatie, luisteraar en uitvoerder.
In Stranger van Garth Knox worden traditionele speeltechnieken tot het uiterste opgerekt. Elisabeth Hetherington belichaamt schilderes Artemisia Gentileschi, wiens leven werd getekend door gewelddadige grensoverschrijdingen. Haar daaropvolgende zoete wraak wordt verklankt in renaissancemuziek. In Schoenbergs Verklärte Nacht worden grenzen niet alleen verkend, maar ook gevreesd en uiteindelijk geaccepteerd.
Laat je verwachtingen varen. Stap in het onbekende. En ontdek hoe muziek zich kan uitrekken tot ver buiten haar gebruikelijke contouren.
Voor dit concert wordt gebruikt gemaakt van de pianoforte Conrad Graf, Wenen, c. 1836, bruikleen Kolthoorn Coll., Museum Geelvinck (Amsterdam-Heerde), restauratie Gijs Wilderom.
Let op: vanaf 19.30 uur spelen leerlingen van Quintus een voorprogramma. Deze avond zijn dit de volgende ensembles: Da Caccia, Ceflupi en Cu29
Met: Dudok Quartet Amsterdam Olga Pashchenko Elisabeth Hetherington Erik Bosgraaf Izhar Elias Xavi Torres Ramon Lormans James Oesi Peter Leung Loes Wijnhoven Lotte de Vries Koop ticketsNa het hoofdconcert ben je welkom in De MuziekSalon, waar muziek en gesprek samenkomen in een ongedwongen setting. Met een drankje in de hand gaat Sander Zwiep in gesprek met de musici over hun drijfveren, inspiratie en onverwachte wendingen in hun carrière.
Spontane improvisaties, verrassende muzikale snacks en een voorproefje van wat de volgende festivaldag in petto heeft. Een sfeervolle afsluiting van de dag, waarin ontmoeting en gesprek centraal staan.
Met: Sander Zwiep Dudok Quartet Amsterdam James Oesi Loes Wijnhoven Clean Pete Koop ticketsOntdek verrassende culturele parels in de historische binnenstad van Kampen tijdens een sfeervolle wandeltocht. Dwaal door schilderachtige straatjes en laat je op drie bijzondere locaties verrassen door de betoverende klanken van uiteenlopende artiesten. Na deze culturele ontdekkingsreis nodigen we je uit voor een ontmoeting met koffie, thee en inspirerende gesprekken. Een perfecte kans om samen na te genieten van een unieke culturele beleving.
Sarah Kapustin & Roeland Jagers
Sarah Kapustin en Roeland Jagers vormen een gepassioneerd muzikaal duo, gespecialiseerd in kamermuziek. Met hun roots in het gerenommeerde Rubens Quartet en als kernleden van het Rubens Consort brengen zij een breed repertoire tot leven, variërend van barok tot hedendaagse werken. Hun hechte samenspel en veelzijdigheid resulteerden in het album Reflections (2020), dat hun diepe muzikaliteit en verfijnde interpretaties onderstreept.
Nieuw Amsterdams Klarinetkwartet
Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) bestaat uit Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber, allen alumni van het Conservatorium van Amsterdam. Met een veelzijdig repertoire, van Tsjaikovski tot Mahler en hedendaagse werken, brengen zij klarinetmuziek tot leven. Hun optredens, bekend om innovatie en toegankelijkheid, omvatten concerten, familievoorstellingen en creatieve samenwerkingen. Het NAKK toert internationaal en heeft meerdere succesvolle albums uitgebracht.
Nathalie Schaap
Nathalie Schaap is een Nederlandse zangeres en contrabassiste, bekend om haar unieke combinatie van zang en contrabas. Ze studeerde af aan het conservatorium met een 9,5 en won diverse prijzen, waaronder het Prinses Christina Jazz Concours (2016) en de titel Cultuurtalent Overijssel (2022). Nathalie werkte samen met artiesten als Douwe Bob en Bertolf, en leidt haar eigen band NATHALÍE, waarmee ze in 2022 de EP ‘Dream Along’ uitbracht.
Voordat een stuk op het podium klinkt, vergt dat vaak maanden van voorbereiding. Hoe werk je als jonge musicus aan een interpretatie? En hoe krijg je dat wat je wilt uitdrukken nog beter voor het voetlicht? Kom luisteren en ervaar wat er allemaal komt kijken bij het maakproces in de aanloop naar een concert.
Jong talent uit de regio laat zich inspireren door de sterren van het festival tijdens een openbare masterclass. Tijdens deze masterclass deelt Izhar Elias zijn inzichten met Ildikó Snijders.
Ildikó Snijders (1999) begon op jonge leeftijd met gitaarspelen en ontwikkelde al snel een grote liefde voor muziek. Ze studeert klassieke gitaar aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle, waar ze in 2023 afstudeerde met een eigenzinnig eindwerk vol poëzie, compositie en gitaar. Momenteel vervolgt ze haar master bij Jorrit Douwes.
Ildikó won in 2019 de Gaudeamusprijs op het Prinses Christina Concours met haar eigen werk Marinata No.5. Ze speelde in het Nederlands Jeugd Gitaarorkest, vormde een duo met haar zus Laura en werkte samen met zangers, beeldend kunstenaars en theatermakers.
Met haar muziek en poëzie wil Ildikó ruimte scheppen voor verwondering en verbinding – kunst als ontmoetingsplek voor gevoel, verstilling en verbeelding.
Tip: na de masterclass vindt op dezelfde locatie een lunchconcert plaats, waar u een plek voor kunt reserveren.
Met: Izhar Elias Ildikó Snijders Koop ticketsOntdek verrassende culturele parels in de historische binnenstad van Kampen tijdens een sfeervolle wandeltocht. Dwaal door schilderachtige straatjes en laat je op drie bijzondere locaties verrassen door de betoverende klanken van uiteenlopende artiesten. Na deze culturele ontdekkingsreis nodigen we je uit voor een ontmoeting met koffie, thee en inspirerende gesprekken. Een perfecte kans om samen na te genieten van een unieke culturele beleving.
Sarah Kapustin & Roeland Jagers
Sarah Kapustin en Roeland Jagers vormen een gepassioneerd muzikaal duo, gespecialiseerd in kamermuziek. Met hun roots in het gerenommeerde Rubens Quartet en als kernleden van het Rubens Consort brengen zij een breed repertoire tot leven, variërend van barok tot hedendaagse werken. Hun hechte samenspel en veelzijdigheid resulteerden in het album Reflections (2020), dat hun diepe muzikaliteit en verfijnde interpretaties onderstreept.
Nieuw Amsterdams Klarinetkwartet
Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) bestaat uit Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber, allen alumni van het Conservatorium van Amsterdam. Met een veelzijdig repertoire, van Tsjaikovski tot Mahler en hedendaagse werken, brengen zij klarinetmuziek tot leven. Hun optredens, bekend om innovatie en toegankelijkheid, omvatten concerten, familievoorstellingen en creatieve samenwerkingen. Het NAKK toert internationaal en heeft meerdere succesvolle albums uitgebracht.
Nathalie Schaap
Nathalie Schaap is een Nederlandse zangeres en contrabassiste, bekend om haar unieke combinatie van zang en contrabas. Ze studeerde af aan het conservatorium met een 9,5 en won diverse prijzen, waaronder het Prinses Christina Jazz Concours (2016) en de titel Cultuurtalent Overijssel (2022). Nathalie werkte samen met artiesten als Douwe Bob en Bertolf, en leidt haar eigen band NATHALÍE, waarmee ze in 2022 de EP ‘Dream Along’ uitbracht.
Ontdek verrassende culturele parels in de historische binnenstad van Kampen tijdens een sfeervolle wandeltocht. Dwaal door schilderachtige straatjes en laat je op drie bijzondere locaties verrassen door de betoverende klanken van uiteenlopende artiesten. Na deze culturele ontdekkingsreis nodigen we je uit voor een ontmoeting met koffie, thee en inspirerende gesprekken. Een perfecte kans om samen na te genieten van een unieke culturele beleving.
Sarah Kapustin & Roeland Jagers
Sarah Kapustin en Roeland Jagers vormen een gepassioneerd muzikaal duo, gespecialiseerd in kamermuziek. Met hun roots in het gerenommeerde Rubens Quartet en als kernleden van het Rubens Consort brengen zij een breed repertoire tot leven, variërend van barok tot hedendaagse werken. Hun hechte samenspel en veelzijdigheid resulteerden in het album Reflections (2020), dat hun diepe muzikaliteit en verfijnde interpretaties onderstreept.
Nieuw Amsterdams Klarinetkwartet
Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) bestaat uit Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber, allen alumni van het Conservatorium van Amsterdam. Met een veelzijdig repertoire, van Tsjaikovski tot Mahler en hedendaagse werken, brengen zij klarinetmuziek tot leven. Hun optredens, bekend om innovatie en toegankelijkheid, omvatten concerten, familievoorstellingen en creatieve samenwerkingen. Het NAKK toert internationaal en heeft meerdere succesvolle albums uitgebracht.
Nathalie Schaap
Nathalie Schaap is een Nederlandse zangeres en contrabassiste, bekend om haar unieke combinatie van zang en contrabas. Ze studeerde af aan het conservatorium met een 9,5 en won diverse prijzen, waaronder het Prinses Christina Jazz Concours (2016) en de titel Cultuurtalent Overijssel (2022). Nathalie werkte samen met artiesten als Douwe Bob en Bertolf, en leidt haar eigen band NATHALÍE, waarmee ze in 2022 de EP ‘Dream Along’ uitbracht.
Jong aanstormend talent uit de regio presenteert zichzelf met een verrassend programma, gescout en geselecteerd door het Dudok Quartet zelf. Geniet van geweldige muziek én van een heerlijke lunch.
Megan van Uffelen (2005), geboren in Zwolle, begon op zevenjarige leeftijd met harp spelen en stroomde via de Jong Talentklas door naar de Bachelor Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium. Ze combineert een passie voor klassieke muziek met optredens in kamermuziekensembles en orkesten. Megan bereikte in 2020 de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours en volgde masterclasses bij vooraanstaande harpisten. In 2023 startte ze haar opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen.
Met: Megan van Uffelen Koop ticketsIedereen kent de naam van vioolmaker Stradivari, maar de naam van tijdgenoot Hendrik Jacobs en zijn stadsgenoten kent vrijwel niemand. Het is een hiaat in de geschiedenis van ons cultureel erfgoed. Waar Italiaanse violen wereldberoemd zijn is men zich er niet van bewust dat er, 1000 kilometer ten noorden van het huis van Stradivari, in de 17de eeuw in Nederland strijkinstrumenten werden gebouwd van wereldniveau. Gedurende 80 jaar was er een groep vioolmakers in Amsterdam die instrumenten bouwden van ongekende schoonheid. Deze ambachtmannen woonde en werkte in de zelfde straten als de wereld beroemde Nederlandse schilders.
De aandacht is in Nederland altijd gevestigd geweest op de grote meesters uit de schilderkunst zoals Rembrandt, Vermeer, etc. maar men vergeet dat die meesters op straat en op de markt vioolmakers tegen het lijf moeten zijn gelopen die, net als zij, streefden naar de hoogste kwaliteit en die hun inspiratie opdeden in een stad waar culturen bij elkaar kwamen, kennis werd uitgewisseld en handelaren uit de hele wereld hun waar verhandelden. Aan de gebruikte kleurstoffen, de lakken, het hout en het gereedschap, kunnen we zien dat de Hollandse vioolmakers over de beste materialen beschikten en bovendien instrumenten onder ogen kregen uit bijvoorbeeld Italië, hoogwaardige instrumenten waardoor zij zich lieten inspireren.
Hubert de Launay verricht al 15 jaar onderzoek naar deze mysterieuze Nederlandse makers en zal tijdens dit festival een lezing geven over de Rembrandt van de Nederlandse vioolbouw: Hendrik Jacobs en zijn twee stiefzonen. Hubert werkt nauw samen met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, het Kunstmuseum Den Haag en het Rijksmuseum om samen het mysterie rond een verborgen stuk Nederlands cultureel erfgoed te ontrafelen en deze vioolmakers een verdiende plek te geven op het wereldpodium.
Met: Hubert de Launay Koop ticketsBeiaardier Frans Haagen en contrabassist James Oesi brengen een unieke vertolking van Bach’s Suite no. III in een modern jasje. Geert D’hollander’s Simple Suite no. III for Carillon is een hommage aan Bach, waarin de opbouw en thematiek van de originele cellosuite worden gecombineerd met eigentijdse klanken.
De combinatie van de contrabas en de klokken bieden een eigentijdse en verrassende kijk op dit klassieke meesterwerk.
Met: James Oesi Frans Haagen Koop ticketsZou Joseph Haydn toen hij zijn strijkkwartetten schreef ooit kunnen hebben voorzien wat voor revolutie hij teweeg zou brengen in de muziekwereld? Aan het hof van de vorst Esterhazy componeerde hij zes kwartetten, grenzeloos origineel en virtuoos, en zette daarmee een trend voor alle componisten na hem.
In deze cyclus nemen de Dudoks je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van deze grote grensverlegger.
In dit concert spelen de Dudoks zowel het meest als het minst bekende kwartet van de opus 20-reeks. In nummer 2 doorbreekt Haydn een radicale grens, met name in het ‘capriccio’, waar hij als één van de eersten een dramatisch muzikaal verhaal vertelt met grote contrasten.
Nummer 1 is een hidden gem, waarin hij laat horen dat in schijnbare eenvoud misschien wel de allergrootste schoonheid schuilgaat.
Voor dit concert geldt een kortingstarief voor bezoekers jonger dan 30 jaar.
Met: Dudok Quartet Amsterdam Koop tickets“Views from Dutch Trains” is een inspirerend muzikaal project dat de sociale en ecologische impact van treinreizen in Nederland belicht. Georganiseerd door Mallet Collective, combineert dit project de kracht van muziek met de boodschap van duurzame mobiliteit. Door de opname van een cd met nieuwe Nederlandse composities, vertaalt het project de ervaring van treinreizen naar een muzikale reis die oproept tot een milieubewustere levensstijl.
Treinreizen is niet alleen een manier om ons te verplaatsen, maar ook een reflectie van de schoonheid van het Nederlandse landschap, de ritmiek van het dagelijks leven, en de dringende behoefte om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Deze composities brengen de luisteraar dichter bij de ervaring van treinreizen – van de rust van uitgestrekte weilanden tot de levendigheid van stadse stations. Het project nodigt ons uit om na te denken over de rol van treinreizen als een milieuvriendelijk alternatief voor auto- en vliegverkeer, en hoe het bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Elk muziekstuk op het gelijknamige album weerspiegelt verschillende aspecten van de treinervaring en roept beelden op van de contrasten en overeenkomsten die we tegenkomen tijdens onze reizen. Door deze muzikale reis worden de luisteraars meegenomen op een tocht vol emoties, ritmes en reflecties op het landschap en onze keuzes.
Met: Mallet Collective Ramon Lormans Koop ticketsIn dit spetterende slotconcert onderzoekt Judith de grenzen van het menselijk kunnen. De musici van het elftal dagen elkaar uit en halen halsbrekende toeren uit met hun instrument. Zo hoor je onder anderen Olga Paschenko in het vingerbrekende ‘Continuüm’ van Ligeti, probeert James in ‘Failing’ van Thom Johnson te spelen én praten tegelijk, laat Elisabeth Hetherington in een lied uit Stockhausens ‘Tierkreis’ de extremen van de menselijke stem horen en speelt Judith samen met Erik Bosgraaf en blokfluittalent Esra Jonckman de snelste noten in Bachs vierde Brandenburgse concert. En het publiek bepaalt wie de winnaar is!
De musicus als topsporter: altijd op zoek naar het snelste, het mooiste, het allerbeste. Maar wat is de keerzijde van dat streven naar grenzeloze perfectie? Waar gaat ‘spelen’ over in ‘presteren’ en gaan we daarbij niet over onze eigen grenzen heen?
Let op: vanaf 15:30 uur wordt het voorprogramma verzorgd door VIVA Vocaal.
Met: Dudok Quartet Amsterdam Olga Pashchenko Elisabeth Hetherington Erik Bosgraaf Izhar Elias Xavi Torres Ramon Lormans James Oesi Peter Leung Esra Jonckman Koop ticketsTheaterkok Mary en het Dudok Quartet Amsterdam verzorgen een culinaire ervaring. Na afloop van het concert Grenzeloos IV wordt in Salon 1891 van de Stadsgehoorzaal een 2-gangenmenu geserveerd, speciaal afgestemd op de sfeer van de avond.
Tijdens het diner klinkt een playlist, samengesteld door het kwartet, die naadloos aansluit bij het menu. Een smaakvolle opmaat naar een bijzondere muzikale avond.
Let op: de plaatsen zijn beperkt en er wordt gewerkt met 2 shiften.
Koop ticketsOp de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Dudok Muziekdagen? Laat uw e-mailadres achter en we houden je op de hoogte
Aanmelden