De historische Conrad Graf fortepiano, gebouwd rond 1820, is een waar pronkstuk uit de collectie van Museum Geelvinck. Het instrument biedt een uniek inzicht in de klankwereld van de vroege negentiende eeuw, met zijn warme, poëtische toon en heldere articulatie. Graf-piano’s werden destijds geroemd om hun expressieve mogelijkheden en waren geliefd bij grootheden als Beethoven en Schubert. Wie deze piano hoort, ontdekt hoe subtiel en kleurrijk muziek uit die tijd werkelijk kan klinken. Niet alleen een museumstuk, maar een levend instrument dat de muziek van weleer op een indrukwekkend authentieke manier laat herleven.
Een bijzondere vermelding en dankwoord voor Jurn Buisman (directeur Museum Geelvinck), Gijs Wilderom (Conservator-restaurator collectie vroege historische piano’s) en Hans Kramer (stemmer van de fortepiano) voor het mogelijk maken van deze unieke kans om de Conrad Graf fortepiano tijdens de Dudok Muziekdagen in Kampen te laten spelen.
Tijdens de Dudok Muziekdagen klinkt de Conrad Grad Fortepiano tijdens Grenzeloos I, Grenzeloos II, Grenzeloos III, en Grenzeloze Dialoog van Olga Pashchenko.
Conrad Graf (1782–1851) was dé pianobouwer van het Weense muziekleven in de eerste helft van de negentiende eeuw. Hij begon als meubelmaker, maar ontwikkelde zich razendsnel tot een van de meest vooraanstaande instrumentenbouwers van zijn tijd. Zijn vleugels stonden bekend om hun technische vernuft en elegante klank – krachtig én verfijnd. Componisten als Beethoven, Chopin, Schubert, Mendelssohn en Clara Schumann speelden graag op zijn instrumenten. Graf bouwde speciaal voor Beethoven een vleugel met een versterkt klankmechaniek. Zijn instrumenten vormen een brug tussen de klassieke pianoforte en de moderne vleugel – én een zeldzame kans om de klank van toen vandaag te beleven.
Pianiste Olga Pashchenko nam haar nieuwste album, Guess Who? Lieder für das Pianoforte – Lieder ohne Worte, op deze historische Conrad Graf vleugel. Op het album klinken liederachtige pianowerken van onder anderen Mendelssohn, Schumann en Clara Schumann – muziek die oorspronkelijk bedoeld was voor dit soort instrumenten. Dankzij de transparante en intieme klank van de Graf worden de lyrische kwaliteiten van deze stukken op een verbluffend subtiele manier hoorbaar. Olga’s spel is speels, intens en ongepolijst op precies de juiste manier: een ode aan de tijd waarin de piano nog zong als een stem.