Na het hoofdconcert ben je welkom in De MuziekSalon, waar muziek en gesprek samenkomen in een ongedwongen setting. Met een drankje in de hand gaat Sander Zwiep in gesprek met de musici over hun drijfveren, inspiratie en onverwachte wendingen in hun carrière.
Spontane improvisaties, verrassende muzikale snacks en een voorproefje van wat de volgende festivaldag in petto heeft. Een sfeervolle afsluiting van de dag, waarin ontmoeting en gesprek centraal staan.
Locatie | Schoolfoyer, Stadsgehoorzaal (Burgwal 84) |
Datum | 23 mei |
Tijd | 22:00 uur |
Prijs* | Gratis |
* Onze prijzen zijn incl. servicekosten |
Xavi Torres (Tarragona, 1991) is een Spaanse pianist die zowel in de jazz- als de klassieke muziekwereld actief is. Hij begon zijn muzikale opleiding aan de Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) in Barcelona, waar hij jazzpiano studeerde bij docenten als Lluís Vidal, Albert Bover en Joan Díaz. Vervolgens vervolgde hij zijn studies aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zowel een master in jazzpiano als een bachelor in klassieke piano behaalde, onder begeleiding van David Kuyken en Harmen Fraanje. Torres heeft opgetreden met gerenommeerde musici zoals Dick Oatts, Terell Stafford, Nir Felder, Ben van Gelder, Reinier Baas en Tineke Postma. Met zijn eigen ensemble, het Xavi Torres Trio, won hij prestigieuze prijzen, waaronder de Dutch Jazz Competition in 2016 en de Keep an Eye International Jazz Award.
Zijn muziek kenmerkt zich door een combinatie van mediterrane invloeden, klassieke muziek en Zuid-Amerikaanse ritmes, wat resulteert in een unieke en energieke stijl. Tijdens de eerste coronapandemie-lockdown daagde Torres zichzelf uit door een maand lang elke dag een nieuw muziekstuk te schrijven, wat leidde tot het album “Quarantena Songs”.
Torres heeft wereldwijd opgetreden op festivals en podia, waaronder het North Sea Jazz Festival, Cape Town Jazz Festival en het Bimhuis in Amsterdam. Zijn veelzijdigheid en innovatieve benadering maken hem tot een van de meest opvallende pianisten van zijn generatie.
Sander Zwiep ontwikkelde al op jonge leeftijd een passie voor muziek. Tijdens zijn middelbare schooltijd begeleidde hij een schoolkoor en speelde in een band, waarbij hij zich richtte op toetsinstrumenten, variërend van synthesizers tot pijporgels. Na aanvankelijk een studie Communicatie en een minor Filmwetenschap te hebben gevolgd, besloot hij zijn muzikale interesses na te streven en behaalde een bachelor in Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.
Zijn professionele loopbaan begon tussen 2010 en 2012 als arrangeur bij Radio Nederland Wereldomroep. Vervolgens werkte hij bij de EO en vanaf 2016 bij AVROTROS, waar hij op NPO Radio 4 programma’s als “Sander Speelt” en “De Muziekfabriek” presenteerde. In 2020 maakte hij de overstap naar Omroep MAX, waar hij het dagelijkse radioprogramma “Maatwerk” presenteert op NPO Klassiek. Daarnaast geeft hij uitleg over klassieke muziek in de serie “Muziek in een Notendop”.
Buiten zijn radiowerk is Zwiep actief als pianist op diverse evenementen en heeft hij een voorliefde voor het verzamelen van tweedehands cd’s. Hij werkt tevens aan zijn eerste roman.
De AZC Band uit Dronten is een constant veranderende groep zangers en muzikanten uit het asielzoekerscentrum, waar muziek de verbindende kracht vormt. De band bestaat uit vluchtelingen met diverse achtergronden en een wisselende samenstelling – soms met ervaren musici, maar vaker met mensen die pas net beginnen met zingen of een instrument bespelen. Iedereen die in het AZC woont, is welkom om mee te doen. Wekelijks wordt er gerepeteerd in het AZC, waar samen muziek maken een creatieve uitlaatklep biedt.
Het repertoire bestaat uit wereldmuziek in allerlei talen, van Afrikaanse en Arabische klanken tot westerse nummers. Optredens, zowel binnen als buiten het AZC, draaien om vreugde, samenzijn en culturele uitwisseling. De AZC Band laat zien dat niets zo verbindend werkt als muziek!
Het Dudok Quartet Amsterdam, opgericht in 2009, is een energiek en enthousiast strijkkwartet dat bekend staat om zijn breed repertoire dat reikt van renaissancemuziek tot aan nieuwe, in opdracht gemaakte werken. Het kwartet, bestaande uit Judith van Driel (eerste viool), Marleen Wester (tweede viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello), heeft gestudeerd bij het Alban Berg Quartet in Keulen en vervolgens twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel van het Quatuor Danel, waar ze in 2013 met de hoogste onderscheiding afstudeerden.
Het Dudok Quartet Amsterdam heeft internationale erkenning gekregen door het winnen van top prijzen in internationale strijkkwartetcompetities zoals Quatuors à Bordeaux en Joseph Joachim Weimar. In 2014 ontvingen ze de Kersjes Prijs, een prijs die wordt toegekend aan een kamermuziekensemble van uitzonderlijk talent. Hun eerste cd, “Metamorphoses”, werd uitgeroepen tot Editor’s Choice in The Gramophone, en hun tweede cd, “Labyrinth”, ontving soortgelijke lof, waaronder een vijfsterrenbeoordeling in BBC Music Magazine.
Het kwartet heeft zich niet alleen onderscheiden met hun uitvoeringen en opnames, maar ook door hun toewijding aan muzikale verkenning en educatie. Ze hebben nieuwe werken gecomponeerd door onder anderen Theo Loevendie, Peter Vigh, Max Knigge en Joey Roukens, en zijn ook betrokken bij het arrangeren van muziek die oorspronkelijk niet voor strijkkwartet was geschreven. Hun aanpak omvat ook het delen van hun persoonlijke affectie voor de stukken die ze spelen en het betrekken van luisteraars via lezingen en hun podcast-serie “Muziekverhalen”.
Het Dudok Quartet Amsterdam is regelmatig te gast in zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw in Amsterdam en heeft in vele locaties door heel Europa opgetreden. Hun betrokkenheid bij het Borletti-Buitoni Trust sinds 2018 heeft hen geholpen hun droom te verwezenlijken van het verzekeren van een vitale positie voor het strijkkwartetgenre in de toekomst van de muziekgeschiedenis.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Dudok Muziekdagen? Laat uw e-mailadres achter en we houden je op de hoogte
Aanmelden